Om rasen

NEVA MASQUERADE  – OM RASEN 

Neva Masquerade är en intelligent och nyfiken ras som med glädje följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna ”pratar”. 

Neva Masquerade är en ”maskad” sibirisk katt, det vill säga ansiktet, öronen, benen och svansen har en mörkare färg medan kroppsfärgen är generellt ljus och ögonen är blå – till skillnad från de traditionella färgerna hos en sibirisk katt. 


Historia och ursprung 
Den aktiva invandringen till Sibirien från Ryssland startade i slutet av 1700-talet. Där fanns många olika nationaliteter – alla nomader, jägare eller fiskare (jordbrukarna invandrade lite senare) och eftersom katt var ett populärt husdjur i Ryssland tog man med dem till Sibirien. Det hårda och kalla sibiriska klimatet gjorde det svårt för de korthåriga katterna att vistas utomhus under vintern, och därför premierades långhåriga mutationer. Katterna fick lång, tjock och vattenavstötande päls och livet i naturen formade katterna till perfekta jägare. 

För att göra ett långt hopp – fram till 1980-talet – då ryska kattklubbar uppmärksammade den sibiriska katten. När gränser öppnades västerut började även Europa och resten av världen att uppmärksamma rasen sibirisk katt och syskonrasen Neva Masquerade. 


Päls 
Pälsen är mycket tät – relativt kort på ryggen och lång kring hals, bröst och bakben. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Svansen är medium lång och tjock med rundad svanstipp och täckt runt om med kraftiga hårstrån. 

En Neva Masquerade kräver relativt lite pälsvård eftersom den inte tovar särskilt mycket. 

 

Storlek och utseende 
Neva Masquerade är kraftig och muskulös med stora, runda tassar, lång svans och kort, kraftig hals. 

Huvudet är lite längre än det är brett, mjukt rundat med lätt rundad panna och välutvecklade, högt satta kindben. Nosen är bred och medium lång. Profilen har en svag inbuktning men inget stop – i profil ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck. De något snedställda blå ögonen är stora och lätt ovala med rundad form nedtill och är placerade brett isär. Öronen är medium i storlek, svagt framåtlutande med öppen bas och runda öronspetsar med tofsar. 

Som de flesta större kattraser utvecklas Neva Masquerade relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik. 

 
Källa: https://www.sverak.se/kattraser/neva-masquerade/ 

 

RASSTANDARD FIFE - Sibirisk katt och Neva Masquerade 


Generellt: Den Sibiriska katten är medium till stor. Honor är oftast något mindre än hanarna. 

Huvudets form: lite längre än det är brett, mjukt rundat, massivt. 

Pannan: bred och lätt rundad.

Kindbenen: välutvecklade och högt ansatta 

Nosen: bred och medium lång, profilen har en svag inbuktning men inget stop. 

Hakan: svagt vikande, profilen ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck.

Öronens form: medium i storlek, breda i basen, rundade öronspetsar, med tofsar inuti och lodjurstofsar på öronen.

Öronens placering: bra bredd mellan och svagt lutande framåt.

Ögonens form: stora, lätt ovala, något snedställda och placerade brett isär.

Kroppens struktur: Kraftig benstomme och muskulös, kraftfull nacke, bred bröstkorg, en proportionell kropp ger ett rektangulärt utseende. 

Benen: medium höga och formar rektangeln med kroppen, starka. 

Tassarna: stora, runda och med tofsar mellan tårna. 

Svansen: medellång, tjock med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.

Pälsstruktur: semilång, väl utvecklad, väldigt tät, underullen får ej ligga platt. Pälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Sommarpälsen påtagligt kortare. Vinterpälsen har välutvecklad man, krage och pantalonger 

Färg: Den sibiriska kattens färgklassificering är densamma som hos övriga naturliga raser: nio färggrupper där bland annat lila, kanel och maskade färger inte är godkända. 


FIFE:s poängbedömning för Sibirisk katt och Neva Masquerade 


Huvud

Öron

Ögon

Kropp

Svans

Päls


Kondition

Totalt

Generell form, nos, haka

Storlek, form, placering

Form och färg

Form, storlek, ben, tassar

Längd och form

Kvalitet, textur, längd

Färg, mönster25

10

10

20

5

20

5

5

100